Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Beslenme Tarzının Tetiklediği Sindirim Hastalığı: Bağırsak İltihaplanması

Beslenme Tarzının Tetiklediği Sindirim Hastalığı: Bağırsak İltihaplanması
30.04.2021
936
A+
A-

Bağırsak iltihapları günümüzde oldukça yaygın görülen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hastalığın oluşmasında çeşitli mikroorganizma enfeksiyonlarından travmalara kadar birçok etmen rol oynamaktadır. Oldukça yaygın görülen bu hastalık oluşum nedenine göre ince bağırsakta, kalın bağırsakta veya rektum adı verilen sindirim sisteminin bitiş noktasında meydana gelebilmektedir.

Kısa bir tanım yapılacak olursa bağırsak iltihapları, bağırsak duvarlarında meydana gelen herhangi bir değişim sonucunda bağırsakların ortaya çıkardığı enflamasyonlu yanıttır denilebilir. Bağırsak iltihabı belirtiler nelerdir, nasıl oluşurlar ve nedenleri nelerdir şeklindeki tüm soruların cevabını yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Günümüzde daha hareketli bir yaşam nedeniyle insanlar hazır ve sağlıksız besinlere yönelmeye başlamıştır. Bu besinler başta sindirim sistemi problemleri olmak üzere birçok problemi de beraberinde getirmiştir. Bunlardan biri olan bağırsak iltihabı oldukça yaygın görülen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Yapılan araştırmalarda kadınlarda erkeklere oranla, çocuk yaşlarda ise yetişkinlere oranla daha fazla ortaya çıktığı görülmüştür.

Bağırsak iltihabı problemi birçok nedene bağlı olarak görülen bir hastalık olduğu için ortaya çıkış nedeni ve gösterdiği belirtiler açısından alt gruplara ayrılmıştır. Bu bağırsak iltihabı türlerinden en yaygın görülen türleri ülseratif kolit ve kron hastalığıdır. Ülseratif kolit hastalığı oluşum yerine göre rektumdan başlayıp zaman zaman kalın bağırsağa doğru ilerleyen bağırsak iltihaplarıdır. Bu hastalık ortaya çıktıktan sonra ilerlediği bütün dokularda iltihap görülmektedir. Kron hastalığı ise bunun aksine bölgesel olarak iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Her yerde görülmeyen bu hastalık boşluğu olan bölgelerde daha fazla yayılım gösterirler(segmental yayılım).

Bu iki bağırsak iltihabı türünün yanı sıra mikroskobik bağırsak iltihabı, alerjik bağırsak iltihabı, enterit, rektum iltihabı ve iskemik bağırsak iltihabı gibi türleri de bulunmaktadır. Bağırsak iltihabı nasıl geçer, hangi tedavi yöntemleri uygulanır gibi soruların cevabını verebilmek için bağırsak iltihabının yukarıdaki türlerden hangisine ait olduğunun kesin bir şekilde bilinmesi gerekmektedir.

 

Bağırsak İltihabının Nedenleri Nelerdir ?

Bağırsak iltihabının neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de kişilerin yaşam tarzındaki birtakım değişikliklerin, beslenme tarzının ve çeşitli mikroorganizmaların (virüs, bakteri, parazit ve mantar gibi) bu hastalığı tetiklediği düşünülmektedir.

Özellikle gelişmiş ülkelerdeki sağlıksız ve hazır gıdaya olan ilginin artışı ve sosyo ekonomik düzeyin düşük olduğu ülkelerdeki hijyen kurallarının yetersiz olması bağırsak iltihaplarına en çok yaygın olan nedenler arasındadır. Bu sağlıksız beslenme düzeni zamanla kişinin immün sisteminde zayıflamaya neden olarak veya hijyen kurallarına uyulmadığı için besin içerisine yerleşen çeşitli mikroorganizmalar zamanla bağırsak dokusunda iltihaplanmalara neden olur ve kişiyi hasta eder. Bunun yanı sıra gen diziliminde bu hastalığa olan yatkınlık ve ailede bağırsak iltihabı öyküsü gibi etmenler de bağırsak iltihabı için risk faktörü oluşturan önemli etkenlerdendir.

 

Bağırsak İltihabının Belirtileri Nelerdir ?

Bağırsak iltihabı yaşayan kişilerde görülen belirti ve bulgular hastalığın türüne, etkene ve yerleştiği bölgeye göre farklılık göstermektedir. Ancak bütün bağırsak iltihabı yaşayan kişilerde görülen belirti ve bulgular birbirine benzemekte ve sindirim sistemi problemleri ile beraber görülmektedir. Uzmandoktor net görüşüne göre bağırsak iltihabı türüne göre belirti ve bulgular şu şekildedir;

Yaygın görülen bir bağırsak iltihabı olan kron hastalığında görülen belirtiler çok geniş sınırlar içerisinde görülmektedir. Hastalık sindirim kanalında görülebilecek belirtileri ortaya çıkarabileceği gibi aynı zamanda vücudun farklı yerlerinde de çeşitli belirti ve bulgular ortaya çıkabilmektedir. Özellikle konjonktivit ve eklem iltihapları en sık görülen sindirim sistemi dışı belirtilerindendir. Bunun yanı sıra kron hastalığında kanlı ishal, karın ağrısı ve kramplar, ateş, hormonal değişiklikler, hassasiyet ve kilo kaybı gibi belirtiler kron türü bağırsak iltihabında yaygın bir şekilde görülmektedir.

Ülseratif kolit de yine kron hastalığı gibi sindirim sistemi belirtilerini ortaya çıkarırken aynı zamanda vücudun diğer bölgelerinde de çeşitli belirti ve bulgulara neden olabilmektedir. Ancak bu bağırsak türü iltihabındaki belirtiler kron hastalığına oranla daha şiddetli görülebilmekte hastaya acil müdahale de bulunmayı gerektirebilmektedir. Ülseratif kolitte kron hastalığının belirtilerine ek olarak mukuslu ishal, ıkınma ile geçen ağrı, kasık krampları ve anüste çatlak gibi belirti ve bulgular görülebilmektedir.

 

Bağırsak İltihabının Tedavisi Nasıldır ?

Bağırsak iltihabı hastalığı dahiliye doktorları tarafından kolaylıkla tedavi edilebilen ancak tedavi edilmediğinde daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilen bir hastalıktır.

Bağırsak iltihabı tedavisinde uygulanacak yöntemler hastalığın türüne, nedenine ve ortaya çıkardığı şikayetlerin şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin enfeksiyon mikroorganizmaların neden olduğu bir enfeksiyon ise antibiyotik kullanımı, travma ise cerrahi tedavi veya alerjiye bağlı ise alerjenden uzak durmak gibi.

Hastalığın nedenine yönelik tedaviler uygulandıktan sonra ortaya çıkan belirtiler için de semptomatik tedaviler uygulanmalıdır. Bunun başında hastalığın en yaygın belirtisi olan ishalde kaybedilen sıvıların yerine konulması gerekmektedir. Bunun yanı sıra hastalara ağrı kesici, ateş düşürücü ve ishal önleyici gibi semptomatik tedaviler de uygulanabilmektedir. Bu tedavilerde hangi tür ilaçların kullanılacağı tamamen hastalığın nedenine ve seyrine göre değişiklik göstermektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.